Wednesday, February 8, 2017

Tijd voor verzet, best spannend!

"You ain't seen nothing yet", schreef ik in één van mijn vorige blogs over het fenomeen Donald Trump. En ik kan het herhalen. Ik ben er van overtuigd dat we nog maar aan het begin staan van een enorme strijd. Niet tussen een links of rechts bewind, maar tussen leven in een beschaafd of onbeschaafd land. Gaan we, zoals in Amerika dreigt, leven in een wereld waarin de leugen de "nieuwe waarheid" geworden is en waar alleen het recht van de sterksten geldt?


Nee, dat gaan we niet. Maar dat gaat niet vanzelf. Als te weinig mensen zich uitspreken en te veel mensen denken "het zal wel meevallen, zo'n vaart zal het niet lopen", dan zullen de Trumpsen, Pennen en Wildersen winnen en de macht grijpen. En daar hebben ze geen meerderheid voor nodig, zoals we uit het heden en verleden weten. 
Maar gelukkig steekt het verzet al de kop op. Het mooiste voorbeeld komt uit Zwitserland. Daar versloeg de 26 jarige Flavia Kleiner bij een referendum na een uiterst succesvolle campagne. de rechts-populistische, isolationistische Zwitserse Volkspartij (SVP). Al jaren de grootste partij van het land. In dat referendum werd de vraag gesteld of  criminele immigranten het land uitgezet konden worden (ook een standpunt van de PVV).
In de peilingen leek het er op dat de SVP dit referendum gemakkelijk zou winnen. Maar toen kwam Flavia in actie met een nieuwe beweging, Operation Libero. Zij mobiliseerde vooral de jongeren en het resultaat was dat het voorstel met een meerderheid van 58,9% naar de prullenmand verwezen werd. 

Is zoiets ook in andere landen mogelijk? Ja, zegt Flavia Kleiner. Om populisten (met hun leugens, verdraaiingen, intimidaties en belachelijk maken van andersdenkenden) te kunnen bestrijden heeft ze 6 actiepunten geformuleerd:
  1. Ga boven de partijen staan
    Probeer buiten de bestaande politiek te blijven, maar bind wel mensen uit meerdere politieke partijen aan je. Ga niet mee met de leugens en de gemakkelijke oplossingen van populisten door een soort "populist-light" te zijn.
  2. Weet dat je gaat winnen
    Moedeloosheid is de grootste valkuil. Blijf vechten. Kom in actie als je vindt dat er onrecht plaatsvindt of dat iets niet verloren mag gaan. Blijf stelling nemen tegen alle leugen en onzinnige statements.
  3. Frame je eigen verhaal
    Ga niet in op goedkope argumenten van populisten. Speel ook niet op de man. Maar maak duidelijk wat de maatregelen van populisten in de toekomst voor de mensen in zullen houden. Wat de gevolgen zijn voor de leefbaarheid, het geluk, het welzijn voor iedereen.
  4. Maak stemmers duidelijk wat er op het spel staat
    Maak duidelijk dat de maatregelen van populisten fundamentele zaken zijn en hoe die iedereen zullen treffen. Wat het betekent als de rechtsstaat niet meer bestaat en willekeur er voor in de plaats komt. Wat het verlies van vrijheid van meningsuiting betekent. Hoe het leven er uitziet in een wereld waarin mensen verschillend behandeld worden. Hoe eng een gesloten samenleving is.
    Juist het streven naar een open en eerlijke samenleving met gelijke kansen voor iedereen (nu vooral door economische redenen ook niet het geval, trouwens) biedt een hoopvolle toekomst.
  5. Maak slim gebruik van nieuwe en oude media
    Ga via alle mogelijke manieren en kanalen de strijd aan met misleidende berichten en keiharde leugens van populisten. Word online en/of offline een strijder voor de waarheid en waardigheid. Word nooit moe om altijd en telkens weer de echte feiten te stellen tegenover de "alternatieve feiten" zoals het kamp Trump die noemt.
  6. Vecht met duidelijke taal
    Probeer je mening en alles wat je belangrijk genoeg vindt om te verkondigen zo helder mogelijk te formuleren. Betogen die te genuanceerd zijn, worden alleen door het "thuisfront" gelezen en bereiken dus niet hun doel. Het moet mogelijk zijn om populair te schrijven en te praten zonder populistisch te zijn.
Kijk, van zo'n jongedame die (samen met veel anderen natuurlijk) dit realiseert, daarvan word mijn oude lijf weer warm van binnen. En dan denk ik: ik ben blij dat ik nog leef in deze tijd. Best spannend!

No comments:

Post a Comment